Agenda | Museum de Proefkolonie

Op het programma bij Museum de Proefkolonie

Wat staat er allemaal op de agenda de komende periode bij Museum de Proefkolonie? Je leest het hieronder. Als je het museum regulier wilt bezoeken, kan hier een tijdslot worden gereserveerd.

 

Lezing Angelie Sens

** Nieuwe datum volgt **

 

Afgelopen jaar presenteerde Angelie Sens haar biografie over Johannes van den Bosch. Het fascinerende boek is nu genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020, een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

 

In het boek schetst Angelie Sens een schitterend beeld van een tijdperk op een kantelpunt naar de moderne samenleving. Een cruciale spil hierin is Johannes van  den Bosch. In zijn 45-jarige carrière wendt de visionaire militair, bestuurder, econoom en staatsman op doortastende wijze zijn geestelijke veerkracht en talenten aan bij de opbouw van het Nederlandse imperium onder de nieuwe koning Willem I. De in 1818 opgerichte Maatschappij van Weldadigheid heeft bij vele generaties Nederlanders sporen nagelaten die nog altijd doorklinken. De rode draad in zijn denken en handelen was de economische en sociale verheffing van zowel de paupers in Hollandse steden, de boeren in de Javaanse desa’s als de slaven op Surinaamse plantages. Daardoor was hij niet onomstreden. Door sommigen beschouwd als utopisch socialist en wegbereider van de moderne verzorgingsstaat, door anderen als een puur pragmatische macher, ja zelfs een schurk.

 

Data & Tijden

Nieuwe datum volgt

 

Toegang lezing € 5 p.p. Reserveren via info@proefkolonie.nl o.v.v. lezing Angelie Sens.

 

Voor of na de lezing is er tijd om tegen reguliere entreekosten het museum te bezoeken en/of een rondrit te maken met de kolonietram door Frederiksoord. Reserveer uw tickets voor het museum via www.proefkolonie.nl/reserveren.

 

Angelie Sens

Angelie Sens is cultuur- en pershistoricus. Ze was directeur van het Persmuseum en onderzoeker aan het IISG. Momenteel is Angelie Sens directeur van het Zuid-Afrikahuis te Amsterdam. Eerder schreef ze Journalistiek in de tropen, samen met Ulbe Bosma.

71091051_575107526561892_944786444549881856_n
Agenda | Museum de Proefkolonie

Lezing Suzanna Jansen

** voorjaar 2021 **

 

In het boek Pauperparadijs (2008) volgt Suzanna Jansen vijf generaties van haar familie: van de bedelaarskolonie Veenhuizen tot het wonen-onder-toezicht in de arbeiderswijken in de twintigste eeuw. Gaandeweg tekent zich af hoe de familiegeschiedenis onlosmakelijk is verbonden met de opvoedcampagnes die vele Nederlanders hebben ondergaan.

 

Het boek wordt onverwacht een bestseller, waarvan inmiddels meer dan 325.000 exemplaren zijn verkocht.

 

Na het overweldigende succes van het boek wordt deze vertaald in een theaterspektakel. Suzanna is als dramaturg nauw betrokken bij de theatervoorstelling. Zo verzorgt ze ook randprogrammering in de vorm van lezingen en inleidingen, themawandelingen in Veenhuizen en de Jordaan en een themarondleiding in het Rijksmuseum. Vanaf zomer 2021 is de theatervoorstelling van Het Pauperparadijs weer te zien in de binnenplaats van Gevangenismuseum Veenhuizen.

 

Data & Tijden

Data en tijden nog niet bekend

 

Toegang lezing € 7,50 p.p. Reserveren via info@proefkolonie.nl o.v.v. lezing Suzanna Jansen.

 

Voor of na de lezing is er tijd om tegen reguliere entreekosten het museum te bezoeken en/of een rondrit te maken met de kolonietram door Frederiksoord. Reserveer uw tickets voor het museum via www.proefkolonie.nl/reserveren.

 

Suzanna Jansen

Suzanna Jansen is geboren en getogen in Amsterdam. Na haar studie Communicatie aan de HEAO werkt ze enige jaren bij een marketingbedrijf. In de jaren negentig is Suzanna betrokken bij de oprichting van Independent Media in Moskou, waardoor ze naar Rusland verhuist. Hier werkt ze als freelancer en doet ze o.a. research voor documentaires van de VPRO en VRT.

Suzanne Jansen_Tessa Posthuma de boer

Foto: Tessa Posthuma de Boer

pauperparadijs

Lezing Wil Schackmann

** Nieuwe datum volgt **

 

In 2006 verscheen De Proefkolonie, een beschrijving van Frederiksoord; de eerste kolonie die in het begin van de negentiende eeuw door de Maatschappij van Weldadigheid werd opgericht. Het tweede boek; De Bedelaarskolonie verscheen in 2013 en gaat over de kolonie die in 1822 in Ommerschans werd opgericht. In 2016 verscheen het derde boek, De Kinderkolonie. De meeste mensen kennen Veenhuizen als gevangenisdorp. Het begon echter ooit als kinderkolonie, een plek waar alle wezen en vondelingen uit Nederland werden opgevangen. Het boek De Strafkolonie is het vierde boek in de reeks van Wil Schackmann.

 

Data & Tijden

Nieuwe datum volgt

 

Toegang lezing € 5 p.p. Reserveren via info@proefkolonie.nl o.v.v. lezing Wil Schackmann.

 

Voor of na de lezing is er tijd om tegen reguliere entreekosten het museum te bezoeken en/of een rondrit te maken met de kolonietram door Frederiksoord. Reserveer uw tickets voor het museum via www.proefkolonie.nl/reserveren.

 

Wil Schackmann

Dat Wil Schackmann (8 april 1951, Rotterdam) schrijver wilde worden, stond al vroeg vast. In 1986 besloot hij van zijn hobby zijn beroep te maken, een jaar later debuteerde hij met De dood van opa Appinga.

 

De verhalen van de kolonisten fascineerden Schackmann heel erg. Dit resulteerde in 2006 in het boek De Proefkolonie, een beschrijving van de eerste kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid. In de jaren daarna volgden De Bedelaarskolonie, De Kinderkolonie en de Strafkolonie.

20160923_Wil_Schackmann
Boekenreeks-Wil-Schackmann

Lezing Annelie van Dijk

** 11 april 2021 **

 

Wist je dat 1 op de 16 Nederlanders voorouders heeft in de Koloniën van Weldadigheid? Grote kans dus dat ook jouw roots in Drenthe liggen en misschien wel in de Proefkolonie Frederiksoord.

 

Historica Annelie van Dijk deed stamboomonderzoek naar haar familie en ontdekte dat ook haar voorouders in de Koloniën woonden. Ze schreef er een boek over en geeft op zondag 11 april 2021 een lezing in ons museum.

Ben je benieuwd? Meld je aan!

Annelie geeft ook uitleg hoe zij haar stamboomonderzoek heeft aangepakt. In het museum is een computer aanwezig waarin je een eerste zoektocht kunt starten in het online Drents Archief (www.allekolonisten.nl).

 

Data & Tijden

Zondag 11 april 2021 – Aanvang lezing 13.00 uur

 

Toegang lezing € 5 p.p. Reserveren via info@proefkolonie.nl o.v.v. lezing Annelie van Dijk.

 

Voor of na de lezing is er tijd om tegen reguliere entreekosten het museum te bezoeken en/of een rondrit te maken met de kolonietram door Frederiksoord. Reserveer uw tickets voor het museum via www.proefkolonie.nl/reserveren.

 

Annelie van Dijk – Als je wilt dat de wereld je toelacht, dan moet je werken

Annelie van Dijk (1959) is historica. Bij het samenstellen van haar stamboek ontdekte zij dat zij voorouders heeft die in de Koloniën van Weldadigheid hebben gewoond en gewerkt. Aan hen is deze roman gewijd. Het is een historische roman die daarnaast veel concrete informatie geeft over het leven in de koloniën in met name de eerste helft van de negentiende eeuw.

Annelie van Dijk
Boek Annelie van Dijk