Toegankelijkheid

Museum De Proefkolonie is er voor iedereen. Wij onderschrijven en volgen de Code Diversiteit en Inclusie van de Museumvereniging. Deze gedragscode is voor en door de Nederlandse culturele en creatieve sector opgesteld. De code is zelfregulerend, met als doel de brede diversiteit van de Nederlandse samenleving in de sector te representeren.

 

Ons museum is toegankelijk en aantrekkelijk voor iedereen, waarbij iedereen wordt gewaardeerd en gerespecteerd en zich gehoord en thuis voelt.

 

Deze locatie heeft het bronzen Keurmerk voor Toegankelijkheid ontvangen. Dat betekent dat iedereen naar binnen kan. Misschien is hierbij assistentie nodig. Bijvoorbeeld bij een helling of het openen van een deur.

Minder goed ter been?
Museum de Proefkolonie is goed toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn of die gebruik maken van een rolstoel, scootmobiel of rollator. Het hele museum is gelijkvloers gesitueerd en heeft bovendien geen drempels, trappen of liften. Mensen met rollators en rolstoelen hebben in het museum voldoende ruimte om vrij te bewegen. Het museum beschikt over een rolstoeltoegankelijk toilet.

 

Het parkeerterrein bij Museum de Proefkolonie is ruim ingericht en kan touringcars en taxi’s dicht bij de hoofdentree laten stoppen. Bovendien beschikt het museum over twee parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. De afstand tussen parkeerplaats en hoofdentree is slechts enkele meters.

 

In de publieke ruimtes zijn ruim voldoende zitplekken aanwezig voor mensen die slecht ter been zijn. De minimale breedte van de doorgangen is ca. 110 cm.

 

 • Het hele museum is gelijkvloers
 • Geen trappen, drempels of liften
 • Twee parkeerplaatsen voor mensen met een beperking
 • Rolstoeltoegankelijk toilet
 • Deuren openen automatisch met een knop
 • Voor hen die zich niet zelfstandig door het museum kunnen begeven, mag een begeleider gratis mee

Mensen met een auditieve beperking
Ook voor mensen met een auditieve beperking is ons museum prima te bezoeken. De twee films die in Museum de Proefkolonie worden getoond, worden allebei Engels ondertiteld.

 

 • Indien afhankelijk van hulp mag een begeleider gratis mee

Mensen met een visuele beperking
Mensen met een visuele beperking zijn natuurlijk ook welkom in ons museum. De twee films die worden getoond beschikken over een Nederlandse voice-over. Daarnaast is er een geurmodule en zijn er objecten die aangeraakt mogen worden.

 

 • Films met Nederlandse voice-over
 • Meerdere zintuigen worden geprikkeld
 • Mogelijkheid om objecten aan te raken
 • Indien afhankelijk van hulp mag een begeleider gratis mee
 • Assistentiehonden zijn van harte welkom

 

Met onze ‘Zintuigenkist’ kunnen mensen met een visuele beperking zelf objecten ervaren door ze aan te raken. Zowel individuele bezoekers als groepen kunnen hier gebruik van maken. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

 

De ‘Zintuigenkist’ is mogelijk gemaakt met steun van Emmaplein Foundation.

 

Wil je het museum met een groep bezoeken? Neem dan contact met ons op. Wij zorgen graag voor een juiste beleving van het museum.

Erop uit
In de omgeving zijn verschillende wandelroutes. Een groot deel van de paden op deze routes is verhard en rolstoeltoegankelijk. Maar er zijn ook stukken grind- en zandpad. Laat u bij de balie informeren over de mogelijkheden. Onze medewerkers zijn u graag van dienst.

 

Fietst u liever? Ook dat is mogelijk. Direct naast het museum ligt het fietstransferium (ca. 160 m over verhard pad). Hier zijn verschillende soorten aangepaste en ondersteunde fietsen te huur. Kijk op fietstransferium.com voor de mogelijkheden.