UNESCO WERELDERFGOED
Ontdek de historie in het landschap

 

In het gebied Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord en Boschoord is 200 jaar geschiedenis af te lezen. Je herkent er de landschappelijke kenmerken van een groots ideaal. Landschapsstructuren, tientallen monumenten en koloniehoeves zijn voor het nageslacht bewaard gebleven.

Tips voor een meerdaags verblijf! 

 

De Koloniën van Weldadigheid lenen zich prima voor een meerdaags verblijf. Een compleet weekend of midweek weg? Combineer een bezoek aan de musea met heerlijke fiets- en wandeltochten door de prachtige omliggende natuur. Ook voor een lekker hapje en drankje uit de streek bent u in de Koloniën aan het juiste adres.

 

 

Er is nog meer te ontdekken! Desgewenst kunt u uw verblijf verlengen en een extra dag doorbrengen in een van de nabijgelegen natuurgebieden Nationaal Park Drents Friese Wold, het Holtingerveld of Nationaal Park Weerribben-Wieden.

 

Voor overnachten en meer tips kijkt u op www.kolonienvanweldadigheid.nl

Voor meerdaagse arrangementen kijkt u op:

www.hotelfrederiksoord.nl

www.grenzeloos-drenthe.nl

Wandelend en fietsend is er nog een hele wereld te ontdekken

 

Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes uit de bijzondere historische erfenis terug te vinden in het landschap. Ga op ontdekkingstocht en zie de koloniehuisjes, het koloniekerkje, de mandenmakerij tot de bosbouwschool en tuinbouwschool.

Vanaf april t/m oktober zijn er fietsen te huur naast het museum. LET OP: uitgifte fietsen of e-bikes tussen 10 en 14 uur. Inleveren kan op een tijdstip naar keuze tot 18 uur.

Tourist Info Punt 

 

In het museum bevindt zich een Tourist Info Punt. We tippen je graag over de mooiste routes, attracties en bezienswaardigheden in de omgeving.

Kolonieschooltje & Koloniehuisje

 

In Frederiksoord, nabij het museum, zijn een replica kolonieschooltje en koloniehuisje te bezichtigen.

 

In totaal hebben er 430 koloniehuisjes in de vrije Koloniën van Weldadigheid gestaan. De huisjes waren opgebouwd uit een eenvoudig bakstenen woongedeelte met bedsteden en een houten achterhuis met dorsdeel en stal. Het replica huisje geeft een goede indruk van hoe de kolonisten destijds woonden. Op dit moment staan er nog circa 50 originele koloniewoningen in het gebied, als vanzelfsprekend gerenoveerd naar de eisen van deze tijd. 14 Woningen zijn Rijksmonument.

 

Het kolonieschooltje tref je in de tuinen naast Museum De Proefkolonie. Hier zie je hoe de kinderen uit de koloniën naar school gingen. Onderwijs was verplicht en één van de belangrijke pijlers van de Koloniën van Weldadigheid.

 

Let op: voor een bezoek aan het koloniehuisje en kolonieschooltje dien je een los combi-entreeticket te kopen van € 2,50 p.p. Dit kan bij de tourist info balie in het museum.

 

 

 

 

Verblijf in een Weldadig Oord

 

De Koloniën van Weldadigheid bieden volop sfeervolle én unieke accommodaties voor een heerlijk verblijf. Vanuit een heerlijk hotel of B&B kun je de prachtige omgeving ontdekken. Naast de bijzondere cultuurhistorische erfenis, staat het gebied bekend om haar prachtige natuur. Maar liefst 3 Nationale Parken (Drents-Friese Wold, Dwingelderveld en Weerribben-Wieden) omringen de Vrije Koloniën. Met oprecht een regio waar cultuur en natuur elkaar raken.

 

Bekijk meer op www.kolonienvanweldadigheid.nl