Europees Heritage Label

De vier bezoekerscentra van de Koloniën van Weldadigheid krijgen het prestigieuze European Heritage Label. De Europese Commissie heeft op 31 maart dit label toegekend aan tien erfgoederen die een belangrijke rol spelen in de geschiedenis en cultuur van Europa of in de totstandkoming van de Europese Unie. België én Nederland krijgen een gezamenlijk label vanwege de transnationale aanvraag door de landen. In Europa zijn nu in totaal 48 erfgoederen met het Europese erfgoedlabel. Voor België is dit de eerste toekenning. In Nederland hebben het Vredespaleis, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Verdrag van Maastricht het label al.
 

De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren. Dit laatste doen de vier bezoekerscentra van de Koloniën van Weldadigheid. Museum de Proefkolonie in Frederiksoord, het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen, het nog nieuw in te richten bezoekerscentrum in Ommerschans en het Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas België dragen gezamenlijk de geschiedenis van de Koloniën uit.

 

Invloedrijke historie  

De Koloniën van Weldadigheid zijn opgericht in het begin van de 19de eeuw om armoede te bestrijden via werk in speciaal daarvoor ingerichte landbouwkoloniën. Ruim 1 miljoen Nederlanders en Belgen hebben voorouders die in de Koloniën van Weldadigheid gewoond en gewerkt hebben. De Koloniën van Weldadigheid hebben de levens van veel van onze voorouders ingrijpend veranderd. Maar ook onze kijk op bijvoorbeeld zorg, onderwijs en detentie. De bezoekerscentra in Nederland en België brengen die geschiedenis samen voor het voetlicht voor huidige en toekomstige generaties.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.